שאלות ותשובות

מס.1
מה זה שתל ולמה הוא משמש?

שתל הוא למעשה תחליף של השורש הטבעי של שן שהייתה באותו מיקום ולא ניתן היה להצילה.
השתל משמש כבסיס לשיקום שיכול להיות כתר בודד, גשר המורכב ממספר כתרים, גשר של כל הלסת או כמייצב תותבת. השתל צריך להיות מותאם היטב למקום בו הוא נמצא. חשוב לשים לב לאיכות וכמות העצם הנמצאת בלסת מצד אחד ולמטרה שלשמה השתל קיים.

קרא עוד

הסיבות לעקירה יכולות להיות רבות. כגון, עששת (ריקבון השן) עמוקה, מחלת חניכיים מתקדמת (הגורמת לאובדן אחיזת השן ע"י החניכיים ולניידות) או, חלילה, מכה או תאונה.

השתל הוא בורג המוחדר לעצם הלסת ולא נראה חיצונית. השתל משמש כבסיס עליו יוברג או יודבק בהמשך השיקום. צריך לזכור שהשתל הוא אמצעי בלבד בדרך לתוצאה הרצויה שיכולה להיות כתר בודד, גשר המורכב ממספר יחידות ספורות או שיקום מלא של הלסת באמצעות גשר הנתמך ע"י שתלים.

השתל צריך להיות מותאם היטב למקום בו הוא נמצא. חשוב לשים לב לאיכות וכמות העצם הנמצאת בלסת מצד אחד ולמטרה שלשמה השתל קיים. אנו למעשה בונים בניין. כגודל הבניין כך צריך תמיכה מספקת. הרי לא נבנה בניין של 10 קומות על 2-3 יסודות בלבד! כך גם בפה. ולכן התכנון של מספר השתלים, הסוג ופיזורם הוא חשוב ביותר להצלחת הטיפול לאורך שנים ארוכות!

מס.2
האם טיפול באמצעות שתלים מתאים לכל אחד?

בעקרון כן. תוכנית טיפול טובה תתבסס על הערכת רפואית ובדיקה קלינית ורנטגנית יסודית בשילוב רצון המטופל. אני כרופא שיניים הוא רק כלי בדרך להגשמת רצונכם בהתבסס על כל אלו. אני מאד ממליץ לא לגשת לטיפול ההשתלות ללא ביצוע צילום סי.טי. צילום סי.טי הוא היחיד שיכול לתת תמונת מצב מדויקת לגבי כמות העצם, המצאות מיקום כלי-דם, עצבים, מערות האף והסינוסים.

קרא עוד

חשוב ביותר לבצע בדיקה והערכה ראשוניים יסודיים ביותר. לפני שניגשים לבדוק את המצב בפה צריך להעריך האם את או אתה יכולים לעבור טיפול באמצעות שתלים מבחינה גופנית רפואית. ישנם מצבים רפואיים (כגון, חלילה, טיפולי הקרנה לאזור ראש צוואר) בהם התזמון של הטיפול הוא חשוב ביותר ולפעמים צריך או כדאי לדחות את הטיפול באמצעות שתלים עד לייצוב המצב הרפואי. סכרת לא מאוזנת, נוטלי תרופות מיוחדות, לחץ דם לא מאוזן, כל אלה עדיף שהבעיה הכללית תיפתר לפני שנגשים לטיפול ההשתלות. במצבים לא ברורים אני תמיד אתייעץ עם הרופא המטפל שלכם וביחד נקבל החלטה. לעולם לא כדאי לקחת סיכון רפואי. ישנם מצבים בהם אמליץ לבצע את ההשתלה בתנאי בית חולים מבוקרים היטב.

האם את או אתה מתאימים לטיפול באמצעות שתלים מבחינת כמות ואיכות העצם? התשובה לכך היא פשוטה ואפילו פשוטה מאד וזאת לאחר בדיקה קלינית מדוקדקת ובחינה של צילומי רנטגן איכותיים שיראו לי או לרופא המטפל שלכם את מה שעינינו לא רואות. אני מאד ממליץ לא לגשת לטיפול ההשתלות ללא ביצוע צילום סי.טי. צילום סי.טי הוא היחיד שיכול לתת תמונת מצב מדויקת לגבי כמות העצם, המצאות מיקום כלי-דם, עצבים מערות האף והסינוסים.

מס.3
מה זה השתלת עצם, מתי צריך אותה והאם זה כואב?

השתלת עצם היא למעשה השמת עצם חליפית באזור בו אנו צריכים יותר עצם לאחיזת השתל.
המקור המקובל ביותר הוא ממקור בקר ואחוזי ההצלחה בו גבוהים במיוחד. המצבים בהם נדרשת השתלת עצם נובעים בדרך כלל עקב ספיגה והעלמות של העצם הטבעית שלנו. השתלת עצם שנעשית על ידי רופא מנוסה לא תורגש בכלל ולא תכאב בזמן הטיפול ולא לאחריו. אדמומיות או נפיחות מועטה מקומית יכולות להופיע למספר ימים.

קרא עוד

בבדיקה של צילום רנטגן מסוג סי.טי ( זה הצילום היחיד שיכול לתת תמונת מצב מדויקת) ניתן לראות את כמות העצם העומדת לרשותנו לצורך ביצוע ההשתלה במיקום ספציפי.

מקורות העצם החליפית יכולים להיות מעצמנו (מאתר אחר בגוף) ממקור חיה (שעבר תהליך עיבוד מיוחד) ממקור תורם אנושי או ממקור סינתטי. המקור המקובל ביותר הוא ממקור בקר ואחוזי ההצלחה בו גבוהים במיוחד.

המצבים בהם נדרשת השתלת עצם נובעים בדרך כלל עקב ספיגה והעלמות של העצם הטבעית שלנו. כאשר חסרות שיניים מספר רב של שנים, העצם שהחזיקה את השיניים נוטה להיספג ולהעלם ואז אין די להחזקת השתל. אם השן הטבעית עברה עקירה טראומתית או מחלת חניכיים מקומית או מפושטת יכולים גם לגרום לחסר בעצם.

חשוב לזכור שהשתלת עצם תצליח רק במצבים מסוימים. השתלת העצם היא לא מילת קסם המבטיחה הצלחה. רק בדיקה יסודית וטיפול בידי רופא מיומן יבטיחו הצלחה.

לעצם החליפית יש תפקיד מאד מוגדר והוא לשמש מדריך לעצם הטבעית שלנו לגדול לאותו האזור. העצם המושתלת לא מחזיקה בשתל ולא תומכת בו.

השתלת עצם שנעשית על ידי רופא מנוסה לא תורגש בכלל ולא תכאב בזמן הטיפול ולא לאחריו. אדמומיות או נפיחות מועטה מקומית יכולות להופיע למספר ימים. בניתוחים הכוללים השתלות בכלל והשתלות עצם בפרט חשוב להכין את הגוף בכיסוי תרופתי מתאים. מניסיוני הפרטי (אני מבצע ניתוחי השתלות משנת 1990) אף מטופל לא הפסיד יום עבודה יום לאחר הטיפול.

מס.4
האם עישון וסכרת מקטינים הצלחת טיפול באמצעות השתלות שיניים?

עישון - העישון עלול להקטין את סיכויי הקליטה של השתל. מכיוון שכך (ומניסיוני מעט מפסיקים לעשן כלל) צריך להתאים את הטיפול למטופל. מבדיקה שערכתי במרפאתי במטופלים מעשנים ולאורך 21 שנים של ניסיון לא ראיתי עליה באי-הצלחת הטיפול. אני מייחס זאת להתאמה מדוייקת של הטפול למצבי העישון.

סכרת - במידה והיא מאוזנת אזי בדרך כלל אין בעיה. אם היא לא מאוזנת אז אסור לטפל באמצעות שתלים ועדיף לחכות לאיזונה לאורך זמן. בכל מקרה אני ממליץ על התייעצות בין הרופא המשתיל ובין הרופא האישי שלכם

קרא עוד

אחת הבעיות בעישון זה הקטנה באספקת הדם לאזור ההשתלה. צריך להאריך את משך תקופת הריפוי של קליטת השתל, להשתמש בתבונה בשתלים איכותיים המתאימים יותר למצבים כאלו ולבקש להוריד את העישון לפחות לתקופת הריפוי הראשוני.

מס.5
למה יש כאלה שממתינים בין החדרת השתל וכאלה שניתן להרכיב שיניים קבועות ביום הטיפול?

הצלחת הטיפול באמצעות שתלים תלויה באיכות הקליטה של השתל. הדבר תלוי באיכות ובכמות העצם ובמצבכם הרפואי. רוב הטיפולים במרפאתי כוללים בניה של שיניים זמניות ביום הטיפול. יחד עם זאת לא הייתי ממליץ להתפשר על איכות קליטת השתל לאורך זמן בגלל חפזון ובניה של השיניים מיידית. צריך הרי לזכור שהטיפול מיועד להיות בפה שנים ארוכות ולא כדאי להתפשר מראש.

קרא עוד

הקליטה הראשונית, ביום הטיפול, והקליטה המאוחרת, לאחר שהעצם צמחה לתוך השתל וזהו תהליך הלוקח מספר חודשים. זה תלוי באיכות ובכמות העצם ובמצבכם הרפואי.
הצלחת הטיפול באמצעות שתלים תלויה באיכות הקליטה של השתל. הקליטה הראשונית, ביום הטיפול, והקליטה המאוחרת, לאחר שהעצם צמחה לתוך השן וזהו תהליך הלוקח מספר חודשים. זה תלוי באיכות ובכמות העצם ובמצבכם הרפואי.
שתל המוחדר לעצם ויש לו יציבות ראשונית טובה מאד ( primary stability ) ניתן בד"כ להעמיס עליו שיקום זמני.
צריך להסתכל על התוכנית הכללית. שימוש בשתלים איכותיים המתאימים לטיפול הכולל השמת שיניים ביום הניתוח, שתלים בגודל מתאים ובמספר נכון אזי ניתן ברוב המקרים לבנות את השיניים מיידית מבלי להתפשר על איכות הקליטה הראשונית והמאוחרת.
רוב הטיפולים במרפאתי כוללים בניה של שיניים זמניות ביום הטיפול. יחד עם זאת לא היתי ממליץ להתפשר על איכות קליטת השתל לאורך זמן. צריך הרי לזכור שהטיפול מיועד להיות בפה שנים ארוכות ולא כדאי להתפשר מראש.

מס.6
מהו תהליך ההשתלה?

תהליך ההשתלה כולל בדיקה יסודית שלאחריה תותאם לך תוכנית טיפול הטובה והמתאימה ביותר עבורך.
טיפול באמצעות שתלים כולל 2 שלבים בסיסיים. הראשון הוא התקנת השתלים והשני כולל את השלב השיקומי בו ניקח מידות עבור השיקום המבוקש, הטכנאי יבצע את הכתר או הגשר והוא יודבק או יוברג על גבי השתלים

קרא עוד

תהליך ההשתלה מתחיל בשיחה בה אבדוק את הצרכים והדרישות שלך. במקביל נעשה צילום פנורמי ובדיקה קלינית בה אבדוק האם אתם מתאימים לטיפול באמצעות שתלים והאם ניתן לבצע את מה שאתם מעוניינים בו.
לאחר בדיקה ראשונית צריך לבצע צילום סי.טי אשר ייתן תמונה מדויקת ועל פיו נבנה את תוכנית הטיפול הטובה והמתאימה ביותר.
לאחר קביעת יום הטיפול אתן לכם את התרופות המתאימות לכם (אנטיביוטיקה, שטיפות ותרופות נוספות בהתאם לסוג הטיפול) אותם תצטרכו לקחת לפני הטיפול. אל תדאגו, אני והצוות נזכיר לכם. הדבר היחיד אותו עליכם להכין בבית מבעוד מועד הוא קוביות קרח. הסיבה לכך בהמשך
על הקורה ביום הטיפול ניתן לקרוא ב: מה קורה ביום הטיפול.
לאחר כ 10- ימים נקבע פגישה ובה נבדוק את הריפוי הראשוני. בשלב זה הרקמה הרכה (החניכיים) תעבור כבר ריפוי ותיסגר. מה קורה בפנים עדיין לא ניתן לראות אך אנו יודעים שבשלב זה תהליך קליטת השתלים הוא כבר בעיצומו ולא רצוי להפריע לו על ידי חיטוט במקום.
לאחר סיום תקופת ההחלמה שלוקחת 2-3 חודשים בלסת תחתונה ו- 4-6 חודשים בלסת עליונה אנו ניגש לביצוע השיקום הסופי. שלב זה יכול להמשך בין חודש ל 4- חודשים. שלב זה מחייב עבודה עדינה ומדויקת ביותר
שתבטיח השארות השיניים הקבועות לשנים ארוכות.

מס.7
האם אפשר לקבל הסבר קצר על תהליך החדרת השתל?

אחרי אלחוש המקום בו יוחדר השתל (זהו אלחוש מקומי רגיל) נחשוף את העצם שלתוכה נתקין את השתל. הכנת המקום לשתל היא באמצעות קידוח עדין ומדויק שבסיומו נוכל להבריג את השתל למקומו כך שהעצם תוכל לעבור ריפוי וגדילה מחודשת לתוך השתל.

לאחר מיקום השתל אנו נחבר לו מבנה וכתר או גשר זמניים ובמקרה הצורך נתפור את המקום עם תפרים נספגים.

מס.8
מה חשוב לדעת לפני שעוברים טיפול באמצעות שתלים?

לפני שעוברים טיפול באמצעות שתלים צריך לחשוב על ארבעה היבטים:

הראשון: האם טיפול באמצעות שתלים הוא הטיפול המועדף והמתאים ביותר עבורי. ככלל, תמיד להעדיף להציל שיניים טבעיות שניתן להצילן והן לא אבודות.

השני: האם אנו מתאימים לטיפול באמצעות שתלים מבחינה בריאותית. על הרופא המטפל לזהות מצבים בהם אסור לבצע טיפול באמצעות שתלים או לתזמנו בהתאם למצב הרפואי.

השלישי: לכל מצב בפה יש לפחות 2 אפשרויות טיפול. להבין מה הטיפול (תוכן הטיפול, משך הטיפול, מה פתרון הביניים המוצע לנו ועלות הטיפול) שמוצע לנו. את יתרונותיו ועדיפותו עבורנו.
הרביעי: האם הרופא שאנו בוחרים בו לטפל בנו, מנוסה עם יידע רב והוא יהיה שם עבורנו גם בגמר הטיפול. טיפול באמצעות שתלים חייב בביקורת מתמדת.

מס.9
מה קורה ביום הטיפול?

את השלב הכירורגי בו אנו נחדיר את השתלים נבצע בשעות הבוקר. לפני הטיפול אני ממליץ על ארוחה קלה מאד שלא תכביד במהלך הטיפול. משך זמן הטיפול תלוי בכמות השתלים, כמות ואיכות העצם והאם יש פרוצדורות נלוות כגון עקירה, השתלת עצם או הרמת סינוס. משך הזמן שלוקח להתקין שתל בודד ללא פרוצדורות נלוות עומד על כמחצית השעה. טיפול בלסת שלמה עלול לקחת מספר שעות ( 2-4 ) . בואו ונזכור שאנו לא נמצאים במרוץ ולא בתחרות. כל מטופל מקבל את מספר הטלפון הנייד הפרטי של ויכול לדבר עימי בכל עת. בואו ונזכור שאנו לא נמצאים במרוץ ולא בתחרות.

קרא עוד

ביום הטיפול נבצע את השלב הכירורגי של הטיפול. כלומר החדרת השתלים למקומות אותם תכננו מראש. ואז לפי התוכנית שהכנו אנו נמשיך עם ביצוע השיניים הזמניות או לפי כל תכנון אחר מראש.
על פי נסיון של כ 21- שנים, התוכנית המבוצעת תואמת בכמעט 100% לתוכנית המתוכננת.

לאחר ביצוע ההשתלה אני אסגור את המקום. אם נצטרך תפרים אז אנו נשתמש בתפרים נספגים מעולים העוזרים ומאיצים את הריפוי. מיד לאחר תום ההשתלה אני מעוניין לקרר את מקום הטיפול ולכן יש להניח שקית קירור במקום. קירור המקום ימנע התרחבות כלי דם וכך תמנע נפיחות ו/או סימנים כחולים/אדומים.
על פי ניסיוני, לא היה לי מטופל שהפסיד יום עבודה לאחר הטיפול. אני מבקש למענכם להיצמד להוראות והטיפול יעבור ללא כל קושי.
כ 10- ימים לאחר ההשתלה אני אפגוש אתכם ונבדוק את הריפוי. המשך הטיפול יהיה כפוף לתוכנית המקורית.
כל מטופל מקבל את מספר הטלפון הנייד שלי ויכול לדבר עימי בכל עת.

מס.10
איך מתבצע האבחון?

הקשבה לך. להקשיב לרצונך, לדרישותיך והציפיות מהטיפול
בדיקה קלינית. כל שהיא דורשת זה תאורה טובה, מראה איכותית וניסיון רב של הרופא לאפיין את הממצאים
בדיקה של צילומי רנטגן. צילום פאנורמי וצילום סי.טי. אסור לקבל החלטה על תוכנית טיפול בלי צילום סי.טי או
חלילה לבצע את ההשתלה בלי צילום זה, זאת רשלנות חמורה. בלסת העליונה יש כלי דם, סינוסים ורצפת האף.
בלסת התחתונה יש כלי עצב ודם חשובים ביותר. פגיעה באחד מהם עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך.
ניסיון וידע של הרופא המטפל ישלבו בין השלושה ויביאו לתוצאה המקווה

מס.11
האם קיימות מספר אפשרויות טיפול לאותו המצב?

בדרך כלל יש מספר דרכים לפתור את אותה הבעיה. החוכמה היא לדעת את היתרונות והחסרונות של כל דרך.
אני נוהג להציע לפחות 2 אפשרויות טיפול ולהסביר את היתרונות והחסרונות של כל אחת.
ביחד אנו נדון ונקבל את ההחלטה על התוכנית המתאימה ביותר. אם לא אחשוב שהתוכנית הובנה כהלכה לא אתחיל בטיפול.

למשל, שן בודדת חסרה בחלקו האחורי של הפה. אם משני צידי השן החסרה יש שיניים עם סתימות ענקיות אז ניתן לבצע שתל בודד או גשר קלאסי הנשען על שיניים סמוכות. אם השיניים מצידי השן החסרה מחייבות טיפול אזלפעמים טיפול באמצעות גשר טוב ומתאים יותר.
אם השיניים סביב האזור החסר בריאות ותקינות, לא רצוי לגעת בהם וטיפול באמצעו שתל מתאים יותר.

מס.12
בעיות או כל דבר שצריך להטריד אותי?

דימום שלא מפסיק ביום הטיפול
כאבים עזים הנמשכים מספר ימים ולא עוברים באמצעות משככי כאבים
נימול ו/או חוסר תחושה בשפה התחתונה
נפיחות של המקום עם או בלי "סימנים כחולים" בדרך כלל תחלוף.
בכל מקרה אני ממליץ להתיעץ עם הרופא המטפל

מס.13
למה מחירי הטיפול באמצעות שתלים יקרים ושונים ממרפאה למרפאה?

מחירי הטיפולים נקבעים בדרך כלל על ידי הרופא המטפל עצמו או באם זאת מרפאה מסחרית/ציבורית על ידי אנשי עסקים.

העלות של הטיפול לוקחת בחשבון את דרגת הקושי של הטיפול, משך זמן הטיפול, הוצאות נלוות כמו תשלומי מעבדה, עלות השתלים, עלות חלקי השיקום, השתלת עצם אם צריך ועלויות נוספות.

השוק של רפואת השיניים בישראל פרוץ לחלוטין וכל בעל מרפאה מנסה למשוך יותר לקוחות על ידי הוזלת מחירים.
זה מאד מפתה אבל צריך לזכור שהבעלים של המרפאה יפסידו כסף ולכן עלות נמוכה עלולה להצביע על חסכון בשתלים טובים ובחומרים איכותיים או, אפילו חמור מכך לדעתי, על קיצור שלבי הטיפול ואי הקפדה על הפרטים הקטנים שכל כך חשובים להצלחת הטיפול